Пътна полиция предлага шофирането с превишена скорост да се криминализира

Пътна полиция предлага шофирането с превишена скорост да се криминализира

© Надежда Чипева, Капитал

Отдел "Пътна полиция" към СДВР ще внесе днес предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата, които ще целят засилване на санкциите срещу нередовните шофьори по пътищата.


Промените предвиждат криминализиране на шофирането с превишена скорост, в нетрезво състояние и без книжка. Предлага се тежко наказание за превишена скорост с и над 60 км/ч спрямо разрешената, каза Бойко Рановски, началник на Пътна полиция, пред Би Ти Ви.


"И двата проекта са достатъчно драстични, въпросът е дали ще бъде прието в Наказателния кодекс да влязат всички мерки, или да останат в Закона за движение по пътищата. При всички положения ще има промяна в Наказателния кодекс, където да се заложи наказание за водачи, които управляват с превишена скорост и след употреба на алкохол", каза Рановски.




В Закона за движение по пътищата ще има мярка с взимане на регистрацията на автомобила, включително и прекратяване на регистрацията на тези автомобили, която ще обхване както шофиращите след употреба на алкохол или без книжка, така и този, който им е предоставил колата си.


От началото на тази година убитите и ранените при пътни инциденти са повече от тези за 2014 г. Убити са 526 души, или с 20 повече от миналата година, и са ранени 6814, което с 214 повече от миналата година.


Има предложение участието в улични гонки да бъде формулирано към главата за хулиганство в Наказателния кодекс.

Ключови думи към статията: